2012. 11. 23.

Ablakszigetelés egyszerűen - házilag

Házunk hőkomfortjának javítása miatt elkezdtem a nyílászárok felújítási lehetőségeit vizsgálni.
Keresgélés közben a sok szakember hirdetési oldala mellett találtam egy olyan oldalt ahol részletekbe menő leírásokat találunk arról, hogy miért és hogyan érdemes régi gerébtokos ablakainkat felújítani, ahelyett hogy újakra cserélnénk. Itt találtam egy, az én különböző méretű hézagokkal megáldott ablakaimhoz is jól használható szigetelési javaslatot:

"Vásároljunk egy festékszaküzletben rugalmas és festhető akrilt pisztollyal nyomható tubusban. Ilyen pl. a szobafestők által ismert, a rések tömítésére használt soudal, (ára kb. 1000–1500 Ft.): emlékeztet a barkács-áruházakban kapható szilikonokra, de azok nem vághatóak száradás után. Az akril azonban vágható sniccerrel.



Nyissuk ki a belső ablakszárnyat, és arra a falcra/ütközőre (a szivacstömítést is erre szokás ráragasztani), amelyik ráfeküdne a tokra, nyomjunk az akrilból folyamatos csíkot körbe. Vágjunk ki kb. 8 cm széles nejlonzacskó csíkokat. Ezzel fedjük le az akrilt (rá fog tapadni). Csukjuk be óvatosan az ablakot, hogy a nejlon mindenütt lefedje az akrilt, ne érjen a tokhoz. Két nap múlva nyissuk ki az ablakot. A nejlon le fog jönni a megszáradt akrilról. Vágjuk le a fölösleget, ami kinyomódott az ütközőből. Ha akarjuk, fessük le. Ez a megoldás azért jó, mert ha vetemedett az ablak és a hézag nem egyforma köröskörül, az eljárás után felveszi majd a tok formáját. A fölösleg miatt, pedig nem fog feszülni az ablak, mint egy azonos keresztmetszetű tömítőcsík alkalmazásakor tenné. Ha ezek után sem fekszik össze mindenütt az ablakszárny és a keret, akkor megismételhetjük a műveletet és szépíthetjük az eredményt."

Forrás: http://ablakprofilok.hu


A huzatszigetelés mellett érdemes a kétrétegű ablakok belső üvegezését low-e típusú üvegre cserélni. Ezzel a modern légkamrás ablakokhoz hasonló mértékű hőszigetelést érhetünk el. Ha az ebből a típusból kapható legvékonyabb verziót rakatjuk be, akkor külön asztalos munkára sincs szükség a keret megerősítése céljából.